Σε εξέλιξη η υποβολή των Φορολογικών Δηλώσεων 2023

Οι φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2022 έχουν ξεκινήσει να υποβάλλονται μέσω taxisnet.

Δήλωση φόρου εισοδήματος θα υποβάλουν φέτος και οι νέοι που έχουν συμπληρώσει τα 18 έτη και ασχέτως αν είναι εξαρτώμενα μέλη (φοιτητές, μαθητές κ.λπ.) εφόσον το προηγούμενο έτος (2022) απέκτησαν έστω και 0,01 ευρώ εισόδημα (π.χ. από τόκους καταθέσεων).

Αυτό σημαίνει ότι, όσων είχαν ανοίξει οι γονείς τους έναν λογαριασμό στην τράπεζα, στο όνομα των παιδιών, είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση, εφόσον τους πιστωθούν τόκοι έστω και 1 λεπτού το ευρώ.

Επικοινωνήστε με το γραφείο μας στο 26450-29620 για να κάνετε την φορολογική σας δήλωση.

Επίσης, οι νέοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος, εντός του 2022, υποχρεούνται φέτος να υποβάλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση, εφόσον:

  1. Δεν συγκατοικούν στο ίδιο σπίτι με τους γονείς τους αλλά διαμένουν σε κατοικία στην οποία κατέχουν έστω ένα μικρό ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κτίσμα το οποίο του παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς του ή από κάποιον φίλο του.
  2. Κατέχουν οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης, όπως αυτοκίνητο, μοτοσικλέτα, σκάφος κ.λπ.
  3. Απέκτησαν εντός του 2022 οποιασδήποτε μορφής εισόδημα, όπως από μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, αγροτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.
  4. Ίδρυσε εντός του 2022 επιχείρηση στο όνομά του
  5. Έκανε εντός του 2022 έναρξη ελευθέριου επαγγέλματος.
  6. Είναι έγγαμος ή έγγαμη την στιγμή της υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

Αντίθετα, δεν έχουν υποχρέωση να υποβάλουν δήλωση φέτος, μόνο οι νέοι οι οποίοι συμπλήρωσαν τα 18 έτη ηλικίας εντός του 2022 και κατά το προηγούμενο έτος δεν είχαν καθόλου εισοδήματα ούτε από τόκους, ούτε κατείχαν περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κλπ), εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια γονέων, άλλων συγγενών ή φίλων, ή εφόσον είναι φοιτητές και λόγω σπουδών διαμένουν με ενοίκιο σε άλλη πόλη από αυτήν στην οποία ζουν οι γονείς τους.

Άμεσα θα διενεργούνται οι επιστροφές φόρου.

Tactical Accounting & Consulting

Επικοινωνήστε με το γραφείο μας στο 26450-29620 για να κάνετε την φορολογική σας δήλωση.

Απάντηση

Blog at WordPress.com.

elΕλληνικά

Discover more from Tactical Accounting & Consulting

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading